کمیته کسب و کارهای کوچک و متوسط
معرفی
کارآفرینی و ایجاد کسب وکارهای کوچک و متوسط به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی و اجتماعی، نقش اساسی در فرایند توسعه جوامع دارند. از آنجا که نمی توان اثر کسب وکارهای کوچک و متوسط را در رشد اقتصادی کشور ها نادیده گرفت، برای پیشرو بودن در این امر، کشورها اقدام به سیاست گذاری و برنامهریزیهای بلند مدت کرده و مشوقها و شرایطی را به وجود می آورند تا از پتانسیل سازندهی کسب وکارهای کوچک و متوسط برای رسیدن به رشدی پایدار استفاده نمایند.
بررسیها نشان داده است که کسب وکارهای کوچک و متوسط از طریق چهار کانال کارآفرینی، نوآوری و تغییر فناوری، پویایی صنعت و در نهایت ایجاد فرصتهای شغلی و افزایش درآمد بر اقتصاد جهانی تاثیرگذارند. تولیدکنندگان صنعتی، با هدف استفاده بهینه از امکانات و جلوگیری از هدر رفتن منابع با ارزش، تمهیداتی اندیشیدهاند که نتیجه آن تغییر در ساختار صنعتی خواهد بود. یکی از مشخصات بارز و اصلی این تغییر ساختار، رشد و ترویج بیش از پیش کسب وکارهای کوچک و متوسط است.
ایجاد و حمایت از این حوزه یکی از اولویت های اساسی در برنامه های توسعه اقتصادی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه می باشد. بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط در ایجاد اشتغال، و فراهم کردن بستر مناسب برای نوآوری و افزایش صادرات نقش مهمی دارند. این قبیل از کسب وکارها از انعطاف پذیری بیشتری برخوردارند و کارآفرینی و خلاقیت بیشتری در آنها صورت میپذیرد. به عبارت دیگر کسب وکارهای کــوچک و متوسط راحت تر می توانند خود را با تغییرات پرشتاب محیطی منطبق کرده و نسبت به عوامل اقتصادی و سیاسی سریعتر واکنش نشان دهند و ریسک کمتری را نسبت به شرکتهای بزرگ متحمل میشوند.
امروزه به منظور حمایت و مرتفع سازی مشکلاتی که این گونه کسب وکارها با آنها روبه رو هستند، در کشورهای مختلف قوانین و تسهیلات گوناگونی برای حمایت از آنها به وجود آمده است و ایجاد فضای مناسب برای کمک به رشد و توسعه آنها یکی از مسئولیتهای اصلی دولت ها است. در کشور ما نیز برای نیل به اهداف مورد نظر اهتمام ویژهای بر حمایت از این گونه واحدها در پیش گرفته شده است.
اهمیت کسب وکارهای کوچک و متوسط(EMS) در اقتصاد
بخش کسب وکارهای کوچک و متوسط اهمیت زیادی برای اقتصاد کشورها دارد؛ چرا که کمک شایان توجهی به اشتغال و تولید ناخالص ملی کرده و رشد این بخش باعث رسمیت بخشیدن به اقتصاد میگردد. در بسیاری از کشورها اکثر مشاغل توسط این بنگاهها ایجاد میشود. در 03 کشوری که دارای بالاترین درآمد در سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (DECO) هستند، بیش از دو سوم افراد شاغل در کسب وکارهای کوچک و متوسط مشغول به کار هستند. همچنین این کسب وکارها بهدلیل برخورداری از پتانسیل لازم جهت بهبود توزیع درآمد، ایجاد اشتغال، کاهش فقر، رشد صادرات و خلق کارآفرینی، نقشی حیاتی در کشورهای در حال توسعه ایفا میکنند.
محورهای فعالیت کمیته:
- بهبود محیط کسب کار
- گسترش فرهنگ کسب و کار
- ایجاد فضای مناسب برای کمک به رشد و توسعه این نوع بنگاه ها با توجه به نقش آنها در اشتغال و عدالت اجتماعی
- پایش ظرفیت های منطقه ای و فرامنطقه ای (گفتمان سازی ظرفیت ها)
- تامین مالی صنایع کوچک و متوسط
- گسترش تعاملات سازنده بین بنگاه ها
- افزایش حجم فعایت بنگاه ها در عرض زنجیره تامین