کمیته سیاستگذاری صنعتی

معرفی
در طول یک دهه گذشته و با شدت گرفتن تحریم‌های اقتصادی، ضعف‌های موجود در اقتصاد کشور بیش‌ازپیش آشکار شده و به همین دلیل مقام معظم رهبری نیز با در نظر گرفتن اهمیت اساسی این مسئله، سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را در سال 1393 ابلاغ نمودند. یکی از اساسی‌ترین بندهای موجود در سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی توجه به ارتقای کمی و کیفی صنعت در کشور است.
با توجه به مطالب یاد شده، دلیل و ضرورت تأکیدهای مکرر رهبری نظام بر پیشرفت اقتصادی مشخص است و شاید تنها راه برون‌رفت کشور از این همه هجمه بیرونی، صرفاً اتخاذ رویکرد جهادگونه‌ی اقتصادی است و اولین گام این حرکت جهادگونه، از راه رونق تولیدات ملی و با اتکا به سرمایه‌های ایرانی میسر است. طی یک سال و نیم اخیر، اگرچه اقتصاد کشور با مشکلات فراوانی مواجه بوده ولیکن این شرایط موجب تحرک فعالان بخش‌های مختلف اقتصادی برای استفاده از فرصت تحریم برای رونق و عمق‌بخشی به فعالیت‌ها شده است. برخی از این اقدامات عبارت‌اند از: افزایش کمی و کیفی تولید بنزین و گازوئیل؛ تجمیع تقاضا برای تولید داخل کالاهای مورد نیاز صنعت نفت و گاز؛ اجرای پروژه‌های عظیم توسط بخش خصوصی در حوزه‌های مختلف کشاورزی از جمله محصولات گلخانه‌ای، دام و طیور، پرورش گل، گیاهان دارویی، بذر اصلاح شده و دانه‌های روغنی؛ افزایش کسب و کارهای نوین؛ برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی نیازمندی‌های وارداتی و فرصت‌های ساخت داخل؛ رونق تولیدات لوازم خانگی داخلی و جایگزینی شدن آن‌ها به جای برندهای خارجی در بازار.

موارد فوق نشانگر آن است که حرکت به سمت سیاست های صنعتی مناسب آغاز شده ولیکن هنوز چالش های جدی در سیاستگذاری صنعتی کشور وجود دارد. در این راستا، شناخت تنگناها و چالش‌های پیش‌روی این شعار ملی، سیاست‌گذاران، کارشناسان، مدیران دولتی و تولیدی و سایر ذی‌نفعان را در اتخاذ سیاست‌ها و راهکارهای مقابله‌ای مناسب، یاری می‌رساند.
سیاست صنعتی یکی از مقولات مهم اقتصادي است که سابقه نظریه پردازي در این مقوله به قرن هجدهم برمی گردد.«سياست صنعتی» دارای معانی بسياری است كه همه آنها مختص صنعت توليد نيست. در ادبيات توسعه، سياست صنعتی اغلب مترادف است با سياست صنعتی شدن و برای كسانی كه نگرانی اصلی شان كاهش توليد است، خط مشی صنعتی به طور موثری همان استراتژی توليد است. اما برای ديگران، خط مشی صنعتی به معنی خط مشی هدفمند است ،كه لزوما محدود به بخش توليد نمی شود.
در خصوص سیاست صنعتی از سوی صاحبنظران تعاریف متعددی ارائه شده است که در یک تعریف جامع می توان گفت سیاست صنعتی یعنی شناسایی و اتخاذ خط مشی های مناسب درباره صنعت کشور است که هم شامل خط مشی کلان اقتصادی و هم بخش های اقتصاد خرد می شود.

محورهای اصلی فعالیت کمیته:

مطالعه، تعمق و سپس تولید محتوا در حوزه سیاستگذاری صنعتی

بررسی و ارزیابی سیاست‌های صنعتی کشور

تدوین و پیشنهاد سیاست‌های مناسب در راستای بهبود وضعیت شاخص های کلان صنعت و همچنین وضعیت صنایع مختلف در کشور